Släkten är värst

Stig-Olov "Stecka" Walfridson

Karriären började med en krasch, hemma på gården

(Uppdaterad 2004-05-03)

Tryck för större bild!Motorintresset fanns tidigt hos Stig-Olov. Redan som 7 åring skaffade han sin första moped och det var även som 7-åring han kvaddade sin första rallybil:

Det var fredag förmiddag och storebror Pi skulle åka tävling i mammas ombyggda shopp-ingbil till helgen och for en vända in till stan. Mellanbror Lars-Erik passade på att tjuvlåna bilen och när Stig-Olov hörde hur motorn brummade där ute slängde han på sig kläderna för att få åka med en vända som kartläsare.

Så bar det då av och de for flera vändor och lille Stig-Olov ropade glatt höger och vänster. De for fram på lägdan ner mot sjön och väjde för alla höhässjor som stod där, när de kom för nära en av dem och det samtidigt låg fullt med bråte där. Bilen tippade runt och blev till skrot.

Så slutade karriären för den mytomspunna shoppingbilen och så började kärriären i rallybil för Stig-Olov Walfridson.

Han fyllde 10 år och då var det go-kart som gällde, när han var 11 år skaffade han sin första bil och fram tills det han fyllde 18 år och fick körkortet avverkades 16 bilar, därhemma på isen och lägdorna.

Tryck för större bild!
Tryck för större bild!
» Tryck för större bild

Rallykarriären börjar - från C- till A-förare på 5 månader
Den officiella rallydebuten var med BMW´n i Finnskogvalsen den 3 januari 1981.
» Läs vad NWT skrev inför hans debut i Finnskogsvalsen

Helgen därpå; den 10 januari var det Arvikanatta som gällde och det var hans sista debutanttävling inför C-licensen.

Lördagen den 24 januari var det då dags för den första "riktiga" tävlingen, som C-förare. Nordmarksnatta var tävlingen och han gasade på friskt och imponerade på både publik och journalist, tills det tog stopp i närmare 10 minuter och Stig-Olov rasade ner till en fjärde plats. "Man måste lära sig från dikesbotten och uppåt" som Stig-Olov brukar säga..
» Läs artikel om Nordmarksnatta här

Den 7 mars det året vann han sin första klasseger i Koppar-svängen. Det var 28 startande i hans klass och hans bror Lars-Erik, blev totaltvåa i samma tävling.
» Läs artikel om Kopparsvängen här

I mars samma år, klassade han upp sig till B-förare och sista helgen i mars vann han Limanatten i Malung. 4 veckor senare står det i en tidningsnotis (20/4 1981):
"B-föraren Per Svensson från Säffle vann sin klass medan farlige konkurrenten från Torsby, Stig-Olov Walfridson, tillhörde det fåtal deltagare som bröt tävlingen...."


Tryck för större bild!

Trcykc för större bild!
Debutbilen: En BMW 2002:a
Tryck för större bilder
Inför Billingerundan, 25/4 1981, skriver tidningen:
"Stig-Olof Walfridson, MK Ratten tillhör de mer sevärda i B-förarklassen och hoppas förstås att det ska gå bättre än i Stenungsund då han fick ge sig på sista sträckan i drömläge för klassvinst."

Helgen därpå 2/5 1981, vinner han sin klass i Säffle-Specialen och man nämnde honom som hårdsatsande i tidningen
» Läs artikel från Säffle-Specialen här

Redan 6 juni 1981 åkte han sin första tävling som A- förare (special). Det var i Dalslandsrallyt i Mellrud och till den tävlingen körde han sin nyförvärvade, castrolfärgade Volvo 142:a.
» Läs artikel med bild om Dalslandsrallyt här


Tryck för större bild!

Tryck för större bild
» Tryck för större bild
 
 
 
 
 
« Tillbaka Stig-Olov
« Släkten är värst
 
 
 
 
 
 
 
 
Artiklar och mer info:
« Med en krasch på gården startade rallykarriären
» Stecka gasar mot toppen
Steckas karriär från start till nu.
» Tidningsklipp
Här bygger vi på med gamla tidningsklipp
 
 

Maila Stig-Olov Maila Maria