Släkten är värst

Stig-Olov "Stecka" Walfridson - Tidningsklipp

Här samlar vi tidningsklippen om Stig-Olov och börjar med de tidigaste i karriären. Har du några? Maila: maria@motorsportivarmland.nu

Artiklarna:
:: 1981-01-03 Inför Debuten i Finnskogsvalsen
:: 1981-01-24 Nordmarksnatta
:: 1981-03-07 Walfridson klarade snön men inte "Eken"
:: 1981-03-28 Stecka vinner skogsnatten
:: 1981-04-25 Fler förare till Billingerundan
:: 1981-05-02 Raffel i Säffle-Specialen - Stecka vinner
:: 1981-06-13 Värmlands dag i JSM-rally!
:: 1982-03-xx Avestatrofén
:: 1982-03-xx Stig-Olov på taket i Dalbyrundan
:: 1982-05-08 Skärpt Thorp vann tredje JSM-tävlingen
:: 1982-05-22
:: 1982-05-30
:: 1982-06-05
:: 1983-01-10
:: 1983-03-27
:: 1983-xx-xx
:: 1983-08-27 Den här gången var det Jens tur
:: 1983-09-03 Dubbelt Värmland i JSM-rallyt
:: 1983-09-10 Mats åkte på sparlåga
:: 1983-09-24 Välsvetsad seger, Torph!
:: 1983-12-10 Ännu en seger för Neby
:: 1984-02-18 Nu bäddar Torph för tredje raka
:: 1984-02-25 Neby som väntat
:: 1984-03-11 Jordell vinner i Quatron - Stecka vinner klassen
:: 1984-xx-xx Mats håller stilen - vann Trätäljarundan
:: 1985-01-10 Tre i blågult
:: 1985-02-14 Blågula gossar - Svenska Rallyt första "eldprovet"
:: 1985-02-14 MK Ratten strösta klubb i rallyt *
   
* = senast uppdaterade artikeln
# # #
1981-01-03 Läs artikeln!
Inför Debuten i Finnskogsvalsen
Nya Wermlandstidningen:
"Till avdelningen debutanter med 16 deltagare uppenbarar sig den tredje brodern av världsbekanta rallyfamiljen Walfridsson. Nyligen körkortsfyllda Stig-Olov Walfridsson, som kommer att gå en lysande karriär till mötes. Att han ska bli värre än både Per-Inge och Lars-Erik inom branschen är ett ogarderat tips i Torsbykretsar."

»
Se hela artikeln i NWT

Till Toppen
# # #
1981-01-24 Läs artikeln!
Nordmarksnatta

Nya Wermlandstidningen:
"Bland B- och C-förarna var manfallet störst, men en pigg rallynykomling var Stig-Olov Walfridson, MK Ratten, som i lånad BMW gasade ifrån det mesta tills det blev stopp i närmare 10 minuter på välkända Stömne-sträckan. Banan som trots avkortning på grund av det milda vädret slet hårt på dubbar och däck"


» Se hela artikeln i NWT

Till Toppen
# # #
1981-03-07 Läs artikeln!
Walfridson klarade snön men inte "Eken"
Nya Wermlandstidningen:
Mängder av snö ställde till med besvär för deltagarna i minirallyt Kopparsvängen som avverkades i Bergslagsskogarna. Nu fick inte alla köra under samma förhållanden. Vilket fick till följd en del missvisande tider. Det tidiga startande hade verkligen problem i snöyran och de vanligtvis starka norrmännen i grupp 2 kom bort helt och hållet.

Bättre gynnad än många andra var Erik "Eken" Johansson, Ludvika och Lars Erik Walfridson, MK Ratten, som lottades ut bland de sista i specialklassen. De blev också etta och tvåa i tävlingen med dalmasen 1.20 före Walfridson. Lars-Erik trivs med långa krävande specialsträckor och nu var tre av de fyra sträckorna över tre mil långa.

Lars-Erik hade närmast minuten till godo på hemmaförare Christer Sunner som istället kunde glädja sig åt att lägga beslag på sin klubbs tre-åriga vandrigspris för alltid.

Trots besvärliga förhållanden höll sig Mats Jonsson, Forshaga, framme i täten. Mats vann första specialsträckan, 19 sekunder före "Eken", men fick under resten av tävlingen köra under kompakt snöfall. Starkt gjort att ändå ta fjärde platsen totalt. Alla norrmän drabbades hårt och Erik Aaby, den främste från grannlandet var nära 9 minuter efter "Eken"

Det var inte bara Lars Erik som lyckades bra i familjen Walfridson, lillebror Stig-Olov vann nu sin första klasseger. hela 2:43 före tvåan och 18:e plats i totallistan. En annan brödraduo som gjorde bra ifrån sig var Sture och Tord Lindberg, Hällefors, som var etta och tvåa i Standard A. Sture delade totalplaceringen med Mats Jonsson."

» Se hela artikeln i NWT

Till Toppen
# # #
1981-03-28 Läs artikeln
Stecka vinner "Skogsnatten"
"Roger Johansson trollhätta, tog hand om kommandot direkt och hans framfart i Limaskogarna imponerade på både konkurrenter och publik. Med 23 sekunders marginal vann han Lima Motorklubbs minirally "Skogsnatten" före Curt Göransson, Ljudal.

Idel värmlandsframgångar blev det i de övriga klasserna. Tore Larsson, Forshaga, vann A-förare standard A, Stig-Olov Walfridson Torsby, B-förare Special, Bo Persson, Torsby, C-förare Standard B.

Ett par vansbrosegrar blev det också - Kenneth Eriksson vann A-förare standard B och Örjan Gustafsson - C-förare special"

» Se hela artikeln i NWT

Till Toppen
# # #
1981-04-25 Läs artikel!
Fler förare till Billingerundan

Nya Wermlandstidningen:
Ytterligare förare har strömmat till inför söndagens rallyspecial "Billingerundan". Årjängs MK som arrangerar börjar känna sig riktigt nöjda och än finns det förhoppningar att ännu fler än de cirka 80 som fanns på fredagskvällen utökas med något tiotal.
- Diverse förare ska väl slås ut ur Dynamitloppet under lördagen och dom är i så fäll välkomna till oss säger Börje Danielsson.

Under veckan fick Årjängsklubben ett litet problem på halsen då Bengtsforspolisen inte gav dem tillstånd att hålla till med start och mål vid skolan i Billingsfors. Man tvingades nu göra om sträckningen sedan man hittat nytt kvarter för tävlingen i Skåpfors.

Forshagas Mats Jonsson är startfältets mes kvalificerade förare och det verkar troligt att han slår till den här gången. Björn och Tony Beck från Åmål, Alf-Göran Hagelin, Filipstad, Tommy Möller, Säffle och Lars-Ove Olsson, Forshaga, lär väl bli de förare som stretar emot värst i specialklassen. Standard A har bara tre anmälda där Åmåls Lars-Göran Kellgren och Årjängs körde exakt sekundlika för exakt en vecka sedan i Stenungsund. Rune Larsson, MK Ratten kör också bra i den här disciplinen så det är en helt öppen affär om klassvinsten. Kent-Eric Gustavsson från arrangörsklubben är den mest meriterade i standard B men "junioren" Per-Ove Persson, Kils MK, brukar hantera sin Amazon ypperligt och blir farlig motståndare.

Stig-Olof Walfridson, MK Ratten tillhör de mer sevärda i B-förarklassen och hoppas förstås att det ska gå bättre än i Stenungsund då han fick ge sig på sista sträckan i drömläge för klassvinst.

Det kan vara på sin plats att påpeka att tävlingen inte körs i Årjäng utan till fullo på dalsländsk mark. Den ändade startplatsen är skolan i Skåpafors och kl 10 släpps den första bilen ut i tävlingsspåret som omfattar både grus- och asfaltssträckor.

»
Se hela artikeln i NWT

Till Toppen
# # #
1981-05-02 Läs artikeln!
Raffel i Säffle-Specialen - Stecka vinner

Nya Wermlandstidningen:
"Våldsamma sladdar uppskattas alltid av åskådarna och det var rikligt av den varan, särskilt bland B- och C-förare. Stig-Olof Walfridson från MK Ratten tillhörde de hårdsatsande och vann B-special efter ett par tävlingar där oturen varit framme."

» Se hela artikeln här

Till Toppen
# # #
1981-06-13Läs artikeln
Värmlands dag i JSM-rally!

Nya Wermlandstidnignen:
"Lars-Erik Torp från Säffle infriade alla högt ställda förväntningar när JSM i rally fortsatte i Ljungby. 20-årige Lars-Erik har byggt upp självförtroendet med fina genrep och överraskades inte av hastigt uppdykande småländska stenmurar. Denna andra deltävling blev en stor triumf för Värmland när också Stig-Olov Walfridson, MK ratten mycket överaskande tog tredjeplatsen. Han är ju egentligen inte mer än nybörjare. Om än med omåtttligt fina förartalanger.

Värmland står gott rustad på ungdomssidan i rally och det är inga tillfälligheter som gör att även Mats Persson, SMK Karlstad (9), också plockar JSM-poäng, tyvärr blev JSM- upptakten i intras inte lika lyckad och av Torp som då tvingades bryta krävs det ny seger när sista tävlingen körs i Västergötland 22 augusti om han ska nå JSM-titeln.

Torps värste konkurrent till JSM-tecknet i ädlaste valör, Mikael Eriksson, Umeå, blev från åkt med 14 sekunder av Säffle föraren över de fem milen. Han hotades i sin tur starkt av Stig-Olov Walfridson, som bara var sex efter. Det är emellertid norrlänningen som leder JSM och har avgörandet i egna händer inför fortsättningen".

»
Se hela artikeln här

Till Toppen
# # #
1982-03-xx Läs artikeln!
Avestatrofén

"Stig-Olov Walfridsson, MK Ratten, i en Volvo 142, inledde dock med kanontider och ingen trodde väl egentligen att det fanns någonsin att göra åt hans framfart. Men, som ofta händer på vintern, blev han stående bakom en medtävlare som hade grova problem att få sin bil ur snödrivorna. Segerchanserna försvann i och med att sekunderna tickade. Fyra sträckor hann han med att vinna av sju möjliga. Roger Öhman lade beslag på en sträckseger"

» Se hela artikeln här

Till Toppen
# # #
1982-03-xx Läs artikeln!
Stig-Olov på taket i Dalbyrundan
Lyckat, Mats!

"Redan i det här skedet ser det ut som om Mats Jonsson, Forshaga, gjort ett lyckat köp när han valde Opel. Kvittot på detta antagande kom vid lördagens minirallyt, Dalbyrundan i Likenäs. Trots att Mats redan kört Svenska Rallyt i sin nya bil var han nu mogen att ta sin första totalseger. Med åtta sekunder höll Mats undan för Per-Inge Walfridson, som äntligen fick allt att stämma genom en hel tävling.

Per-Inge hade oturen att slita ut dubbarna redan efter en mil på den nära tre mil långa andra specialsträckan, och i de hastigheter det rör sig om på den här nivån var det således lätt att snurra på vägbanan. Två gånger vände Per-Inge sin bil på denna sträckan, och de 40 sekunder han förlorade på Mats orkade han inte riktigt ta igen. Men Per-Inge orkade hämta in 43 sekunder på norske Walter Jensen som ledde tävlingen efter två sträckor och senare slutade trea.

I grupp A fick Jerry Åhlin, Team Westom, en fullträff och klass-segrade med bred marginal. Han var också den av värmlänningarna som placeringsmässigt lyckades bäst efter Mats Jonsson och Pi Walfridson med en sjundeplats.

Av bara farten lyckades Ove Olofsson, Eda. I årets serietävlingar har han vunnit klassen alla sex gångerna, men möjlighen hade inte segern blivit så stor som två minuter om Tore Larsson, Forshaga, orkat runt hela tävlingen.

Om det gick bra för den ena av Walfridsons-trion så klarade sig de två andra sämre. Lars-Eriks Renault stannade redan på första sträckan medan Stig-Olov åkte på taket på Klarälvens is. Likenäs MK kunde nu använda sig av den specialsträcka som ströks i Svenska Rallyt. Sven-Inge Neby, som nämndes bland favoriterna före tävlingen, var snabb men åkte av på sista sträckan.

Sex flickor kom till start i serien Ladies in Action. Titti Jern-Andersson, Forshaga, som hållit upp ett drygt år, vann trots detta med klar marginal före Margareta Kristensson, Kil. Margareta slog Titti på två av de åtta specialsträckorna.

Först på Klarävlens is och sedan när Titti hade problem att ta sig förbi ett gäng älgar som gick mitt i vägen på sjätte sträckan. Där förlorade Titti mer än minuten".

»
Se hela artikeln här

Till Toppen
# # #
1982-05-08 Läs artikeln!
Skärpt Thorp vann tredje JSM-tävlingen

Lars-Erik Thorp, Säffle MC, var ordentligt skärpt när han kom till Älmhult och tredje deltävlingen i rallysportens junior-SM.

Thorp satte in en stöt redan på den första av de sex specialsträckorna och fick fem sekunder tillgodo på starkt favorittippade Stig Andervang, Skene. De två öppnade särklassigt bäst. På den tredje specialsträckan hade Andervang plockat tillbaka de fem sekunderna, men Thorp svarar och leder tävlingen med nio sekunder efter fyra körda specialsträckor.

Näst sista kördes sekundlika och på den sista släppte Thorp sex sekunder. Det hela var sedan över och Lars-Erik Thorp vann den tredje deltävlingen i JSM med tre sekunder tillgodo på Stig Andervang, Skene.

Redan efter första specialsträckorna var fjolårets JSM-vinnare, Mikael Eriksson, Umeå, ordentligt frånåkt och endast på fjärde sträckan orkade han köra lika med Lars-Erik Thorp. Det innebar samtidigt att norrlänningen inte kan försvara sitt JSM från ifjol. Hans femteplats omintetgjorde detta.

Bla var det ytterligare två värmlänningar som såg till att Umeåföraren hölls på behörigt avstånd från Thorp. Mycket fina prestationer av Mats Persson, SMK Karlskoga, som kom på tredje plats och Mats Karlsson, Säffle, som hade fem sekunder sämre tid och la beslag på placeringen närmast.

Den 18 september körs JSM-finalen i Varberg. För Andervang är allt utom seger värdelöst. I annat fall är allt dukat för 21-årige Lars-Erik Thorp. Tre av de fyra deltävlingarna räknas. Thorp har placeringarna 3-2-1 och Andervang 2-brutit-2.

Värmlandsbetonad
Specialklassen var starkt Värmlandsbetonad. Torsby Stig-Olov Walfridson åkte in på sjunde plats och nionde man var Ingemar Widén, Avelsbols MK. I mål kom också Karlstadförarna Lennart Nilsson och Stefan Torwald, men utanför poängplats.

Per Svensson, Säffle, fick bryta liksom de båda D-förarna Mikael Warner och Gustav Andersson, Storfors MK. Jerry Åhlin, Team Westom, orkade inte behålla sin ledarplats i A-klassen. Han slutade på fjärde plats i den här deltävlingen, men han var ändå inte längre från segerplatsen är 25 sekunder. Än har Jerry möjlighet att ta JSM-titeln i grupp A-klassen. I nuläget skiljer det endast 1 poäng mellan honom och nye ledaren Johan Ackersten, Kolsva.

» Se hela artikeln i NWT här

Till Toppen
# # #
1982-05-22 Läs artikeln!
Säffle Specialen till Mats Jonsson

När det gäller Värmländska rallyserien är det inte så ovanligt att Mats Jonsson, Forshaga MC, håller sig framme och stjäl det högsta poängen från sina konkurrenter. Sommarupptakten på denna serie inleddes med Säffle-Specialen och då var Mats påpasslig igen. Mats noterar nu ideligen framgångar med sin Opel Ascona, även om nu vinstmarginalen stannade vid fem sekunder.

Den som stretade emot så bra var Conny Walin från Dals MK och han höll jämna steg med Mats till och med den sjätte sträckan. Då släppte Wallin plötsligt fyra sekunder och sedan ytterligare två till Forshagaföraren, som därefter hade segern som i en liten ask på det avslutande specialprovet som gick mitt inne i Säffle inför stor publik.

Då handlade det mycket om små marginaler på de nio korta specialproven där Sven-Inge Neby säkrade en tredjeplats. Det är möjligt att en del förare haft möjlighet att tränga sig före fjärdemannen, Mats Witteberg, Filipstads MC, om inte påkörda hinder och andra avbrott krånglat till det hela tiden för andra fortåkare.

En verklig toppinsats levererade Thore Larsson, Forshaga, i Standard B-klassen. Han straffades med 15 sekunder för påkört hinder men vann ändå klassen i kamp med farlige Rune Larsson, MK Ratten. Ove Olovsson, SMK Eda, som vunnit alla sex deltävlingarna i vintras har ingen tur i Säffle och nu rullade han redan i vändningen på första specialprovet. Han kunde dock fortsätta men var chanslös på Toyota-åkande Thore och Rune Larsson.

Jerry Åhlin fick släppa ifrån sig en säker grupp A-seger på sjätte sträckan där han blev starkt försenad. Unge Stig-Olov Walfridson hade tider i klass med klubbkamraten Neby men gick lite för hårt åt banmarkerningarna och straffades med en halvminut i extra tid.

» Se hela artikeln i NWT här

Till Toppen
# # #
1982-05-30Se hela artikeln!
Torph höll show

Lars-Erik Thorp från Säffle MC är en ung frisk fläkt i rallyspåren. Det är absolut ingen tillfällighet att han leder junior-SM i den här fartfyllda sporten. I Åmåls-specialen på pingstdagen höll han som vanligt stor show med breda uppställ och förbluffande hantering av sin rallybil. Det är inte alltid genaste vägen till seger, men Torph behärskar konsten och det var andra året i rad han placerade sig i topp i den här tävlingen.

Tävlingen gav för övrigt mer prov på vad duktiga rallyjoniorer kan åstadkomma. Lars Erik Torsps främsta motståndare var just förare ur hans egen åldersgrupp, klubbkamraten Mats Karlsson och Team Westoms Jerry Åhlin. Mats Karlsson som har helt motsatt körstil mot Torph och kör vägvinnande toppade konkurrenterna med en kanontid på femte specialsträckan där han var hela åtta sekunder före Torph. Han tog också ledningen i tävlingen med fyra sekunder i den vevan, men förlorade sedan sex sekunder på de kvarvarande fem fartproven till mål. Jerry Åhlin som tävlar i grupp A-klassen höll också han undan för alla "gamlingar". Klassen vanns förvånansvärt enkelt, men var hårt ansatt av specialklassens Tomas Johansson från Årjäng. Inför det tionde och sista specialprovet låg de lika, men där spurtade Åhlin bättre och säkrade tredjeplatsen i tävlingen med två sekunder.

Bakom följde Team Westoms Åke Gustavsson och Lars-Ove Olsson, Forshaga. I ren körtid räknat hade han fått stryk av Conny Wallin, Dals MK, och Lennart Björn, Vänersborg, men de hade fått femton sekunder vardera i tillägg för påkörda hinder. Det ödet drabbade många, men värst av dem var Stig-Olov Walfridson, MK Ratten, som hade fem påkörningar på sitt konto och gick minste om en hedersam placering. Värre är det förståss att få maxtid och det drabbade SM-ledaren i standard B, Arne Allansson, Ludvika. På fjärde specialprovet körde han vänstervarv i stället för högervarv i en slinga, vilket betraktas som felkörning. Det var ingen mening för Allansson att fortsätta, som dessförinnan fått extra prickar för påkört hinder. Men han körde bra, höll precis jämna steg med Thorp både på första och andra specialprovet.

Olyckligt
Det blev en annan starletförare i täten av Standard B och inte helt oväntat Rune Larsson, MK Ratten. Klassvinsten drog iväg till hela 30 sekunder på närmaste man som var Roger Martinsson, Dals Mk. Roger Garsing, Säffle MC, hade körtider som placerat honom på andra plats, men han fick 30 sekunder i tillägg och föll till fjärde plats.

Fem flickor kom till start, men bara tre kom tillbaka i mål. Tävlingen fick en olycklig inledning. Titti Jern-Andersson, Forshaga, startade som första bil i tävlingen och på första specialprovet körde hon av vägen så pass kraftigt att bilen kan bli svår att reparera. Otur så nära RM i Karlstad. Överlägsen vinnare blev istället Margareta Christensson, Kils MK. Hon var snabbast på alla de tio fartproven, även det sista, fast hon körde ner en målkona och fick femton sekunders tillägg. Anita Broberg, även hon Kils MK, borde ha tagit andraplatsen men nu slutade kopplingen att fungera på tionde fartprovet och där tappade hon en dryg minut på Bengtsfors nytillskott Kerstin Henriksson.

» Se hela artikeln i NWT här

Till Toppen
# # #
1982-06-05 Se hela artikeln!
Dalslandsrallyt en thriller: Thorsell sekunden för Thorp

Mellerud - Som väntat vann Bengt Thorsell, Skara MK Dalslandsrallyt. Segern blev dock inte lättköpt för skaraföraren. Lars-Erik Thorp, Säffle MC och Tony Beck, Åmåls MK bjöd ett väldigt motstånd ända in på mållinjen. Segermarginalen för Bengt till tvåan Lars-Erik blev futtiga en sekund. Tony kom sedan ytterligare åtta sekunder efter och tog tredjeplatsen. Fjärdeplats i specialklassen och totalt intogs av en annan Säffle-förare, nämligen Mats Karlsson, som fick ett speciellt pris för bästa tiden bland Volvo-förarna på sträcka 5.

I de två övriga A-klasserna blev marginalerna större. I grupp A blev det en lätt seger för Jerry Ålin, MK Team Westom, sedan Mats Witterberg, Filipstads MC fallit ur redan på SS1. Föll gjorde också en annan favorittippad förare. Det var Bernt-Inge Stefansson, MK Team Westom som gick runt med sin snabba Volvo Turbo efter sju kilometer på första sträckan.

Efter Stefanssons vurpa klagade hans kartläsare Claes Borenius på att han hade ont i ryggen. Claes fördes i taxibil till Bäckefors lasarett och vidare därifrån till Vänersborgs lasarett, där han röntgades. Då konstaterades att han inte ådragit sig några allvarliga skador. Han fick dock kvarstanna för observation tills söndagsmorgonen, då han fick åka hem.

Ovanligt stora skillnader på tiderna blev det i A-förarnas standard-B klass. Segern gick i den klassen till Kullings-förare Kjell Olofsson, som tio sekunder efter sig hade Thore Larsson, Forshaga MC och på tredjeplatsen ytterligare tio efter kom Rune Larsson, MK Ratten. På fjärde kom Ove Olovsson, SMK Eda. Dalslandsrallyt var ett minirally och startande i Mellerud där också målet var förlagt och arrangör var Dals MK, som fått till en tävling som föll de flesta på läppen.

De 194 startande kommer säkerligen tillbaka ett annat år. Av de 194 kom 148 tillbaka till målet. Några hade fallit offer för värmen, som blev för svår för flera motorer. Andra tvingades bryta efter allt för hård kontakt med naturen vid sidan av vägen. De flesta avåkningarna noterade på SS2, där en lurig högerböj blev för lurig för flera förare.

» Se hela artikeln här

Till Toppen
# # #
83-01-10 Se hela artikeln!
Arne Allansson höll standarden

Nora - Det hör inte till vanligheterna att standardbilar totalvinner rallyn. Det hände emellertid vid helgens Bergslagsrally där svenske fjolårsmästaren i standard B-klassen, Arne Allansson, numera Huddinge, visade mästartakter och vann med bred marginal.

Det var fina förutsättningar för en standardbil att vinna den här gången då de trimmade ekipagen snabbt blev "tandlösa" i däcken och miste fästet på de bitvis mycket hala vägarna.

Gruset dominerade väglaget men isfläckarna var förrädiska och tävlingen blev en kostsam historia för alla tävlande som så gott som uteslutande gjorde av med alla sina däck. Rallyt var begränsat till tretton däck per ekipage och det ar inte mycket till bett de hästkraftstinna bilarna hade mot slutet efter 18 mils fartsträckor.

Arne Allansson hade ledningen från start till mål och vann med två och en halv minut tillgodo på Noras Ola Strömberg. Strömberg vann Grupp A, följdes närmast av Kenneth Eriksson, Vansbro, som tagit transportprickar. Utan dessa två minuter i tillägg hade han varit tvåa efter Allansson.

Värmland var dåligt representerade i detta rally, men bäst klarade sig Lars-Erik Walfridson, MK Ratten, som åkte in på elfte plats totalt. Ungefär tre minuter sämre var lillbrorsan Stig-Olov som premiärkörde sin nybyggda Volvo 242.

Tävlingen ingick i norska rallymästerskapen där Valter Jensen, norske fjolårsmästaren började året med en ny fullpoängare. Lars Enoksson, Arvika som i år tävlar med norsk licens för Kongsvinger tycks inte ha någon bättre lycka med sig i norska mästerskapet utan inledningstävlingen fick han ge upp.

En fin placering tog B-föraren Tommy Kristoffersson, Team Westom, som var tvåa i den stora klassen. Totalt 195 bilar kom till start och i mål orkade drygt hundratalen.

» Se hela artikeln i NWT här

Till Toppen
# # #
83-03-27 Tryck för att läsa hela artikeln!
JSM fortsätter - precis som det började...

När rallyjuniorerna möttes i årets andra JSM-deltävling i Lima blev täten nära nog en kopia av premiärtävlingen för några veckor sedan. Mikael Eriksson från Umeå totalvann före Lars-Erik Torph, Säffle och in som klasstvåa efter Mikael Eriksson i den internationella klassen kom Jerry Åhlin, Team Westom. Så långt var det hela lika tävlingen i Borlänge i slutet av februari. Lars Erik Torph tycks gå mot ett nytt JSM-guld i den nationella klassen där ingen tycks orka med att konkurrera.

I Torps klass klämde sig Ludvikas Peter Friberg emellan Lars-Erik och Stig-Olov Walfridson, MK Ratten. Stig-Olov har ju inte haft någon större tur i JSM-sammanhang tidigare, men visade nu att han hör till de främsta. Fjolårstvåan Mats Karlsson, Säffle har dessvärre fått en sämre inledning. Mats hamnade på taket på den sista sträckan och blev utan SM-poäng den här gången.

Jerry Åhlin får säkerligen svårt att upprepa sitt JSM-guld från fjolåret i och med Mikael Erikssons inträde i klassen, men nu återstår två tävlingar på barmark och då bör nog skillnaderna utjämnas en del.

I standardklassen var Säffles Morgan Garsing åter framme och tog några JSM-poäng, men han blev inte bäst av Värmlandsförarna, B-föraren Stefan Nordberg, Forshaga MC, som åkte Opel Ascona, blev efter en äventyrlig resa, sexa bland standardförarna och tvåa i B-förarklass.

I samband med JSM kör också damerna sitt riksmästerskap. Andra raka segern tog Susanne Kottulinsky, Huddinge MK, följd av värmländskorna Yvonne Hultgren, Säffle och Margareta Christensson, Kils MK. Yvonne som tog Susanne på de två sista sträckorna var av banan på första sträckan och Margareta Christensson fick motorstopp i en dryg minut på specialsträcka tre. Titti Jern-Andersson, Forshaga, låg bara ses sekunder efter Kottulinsky när en sträcka återstod, men fick ge upp med en starkt kokande motor, något som tyder på att blockpackningen återigen brustit.

Rallyt var även öppet för tävlande över junioråldern och den nationella klassen blev Värmlands-dominerad med Mats Johnsson, Forshaga, som vinnare före Sven-Inge Neby, MK Ratten, Kjell Arne Torph, Säffle och Ove Olofsson, SMK Eda. Strået vassare än den här kvartetten var Kenneth Eriksson, Vansbro, som vann den internationella klassen. De här förarna körde en sträcka mindre än JSM-tävlarna.

» Se hela artikeln i NWT här

Till Toppen
# # #
1983 -xx-xx Tryck för att läsa hela artikeln!
Torph försvarade sitt mästerskap
Lars-Erik Torph, Säffle MC, hade inga större besvär att försvara sitt svenska mästerskap i rally från i fjol vid den nationella klassen. Vid helgens tävlingar på Gotland tog Lars-Erik sin tredje raka seger och vinner sin SM-klass på maxpoäng.

På tre tävlingar klarade också Mikael Eriksson, Umeå och Susanne Kottulinsky, Huddinge sina respektive mästerskap. I båda de sistnämnada handlade det om att ta titlarna från två värmlandsförare. Mikael Eriksson segrade i den internationella klassen och tog titeln från Jerry Åhlin, Team Westom. Susanne Kottulinsky var i år lika suverän i damernas riksmästerskap som Forshagas Titti Jern-Andersson förra året.

Jerry Åhlin har fortfarande chansen att bli 2:a då en deltävling återstår. Han fick bryta på Gotland liksom Titti Jern-Andersson som ännu inte fått några poäng i årets RM. Då har det fungerat bättre för Yvonne Hultgren, Säffle MC som nu har alla möjligheter i världen att bärga silvret. Hon blev 2:a i denna tredje deltävling och stärkte därmed sin position i tabellen bakom Susanne Kottulinsky.

Mikael Eriksson från Umeå har totalsegrat i samtliga tre deltävlingar. Tidigare har Lars-Erik Torph varit lika säker i tvåa, men nu fick han nöja sig med 3:e platsen då den internationella klassens tvåa, Lasse Gundler från Huddinge, var aningen snabbare.

Stig-Olov Walfridsson, MK Ratten, var i ledning före Torph när sista sträckan återstod. Men där gjorde Torsbyföraren en otäck vurpa när bilen slogs sönder mycket kraftigt.

Mats Carlsson, Säffle, rycker allt mer framåt i JSM-tabellen. Nu hade han en hård kamp om 3:e platsen som han förlorade med en sekund till Haninges Mats Hallberg.

Den enda JSM-klassen som inte är helt avgjord är uppgörelsen för standard bilarna.

Fjärde och sista deltävlingen i JSM avgörs inte förrän i september i Örkelljunga. B-föraren Stefan Nordberg, Forshaga, var tvåa i sin klass och fick med sig en del SM-poäng hem.

» Se hela artikeln i NWT här
....................
Kommentar:
Den otäcka vupan det skrivs om i artikeln, är tillsammans med älgkrocken en av de värsta i Stig-Olovs karriär. De ledde som sagt rallyt, när de på sista sträckan totalskortade i ett träd. Utrymmet mellan tak och förarstol var endast 27 cm!

Några bilder på bilen, kommer att dyka upp här.

Till Toppen
# # #
1983-08-27Tryck för större bild!
Den här gången var det Jens tur
Norrmän och svenskar brukar turas om att vinna SMK Edas minirally Gränsloppet. Och eftersom Mats Jonsson vann förra året var det nu dags för norsk seger. I varje fall blev det så när SMK Eda 25-årsjubilerade med sin rallytävling i lördags. Tillbaka på segertronen var Trysils Jens Sörgaard som ett par år fått stå tillbaka för sin landskollega Valter Jensen. Sörgaard som numera åker omkring i en Ascona 400 trivdes verkligen på de fina vägarna och segern skrevs till 15 sekunder före Vansbros elitförare Kenneth Eriksson.

Kenneth Eriksson vann den första sträckan men hade där-efter kämpigare att hålla Team Westoms utflyttade Berndt-Inge Steffansson bakom sig. Det är ytterst sällan Steffansson kommer "hem" till Värmland och tävlar, men han gjorde en stark körning med sin Volvo Turbo i Gränsloppet. En dikesvisit på första sträckan och där han tappade tiotalet sekunder ökade sedan för honom hela tävlingen, speciellt då i jakten på Kenneth Eriksson. Steffansson avslutade mycket bra med att slå Sörgaard med tre sekunder på näst sista sträckan och åka lika över den sista biten. På detta blev Steffansson trea i tävlingen och bästa värmlandsförare.

Mats Witteberg, Filipstad, som i likhet med Kenneth Eriksson och Steffansson åkte i den internationella klassen hängde inte riktigt med på de snabbare sträckorna. Men visade sin styrka på körskicklighet. En total fjärdeplats för Filipstads-föraren visade än en gång att han höll undan för de trimmade ekipagen i den nationella klassen. Därmed är det äntligen tredje gången gillt för Lars-Owe Olsson, Forshaga. Bäst började dock Stig-Olov Walfridson, MK Ratten, men han fick bryta på tredje sträckan när bakaxeln rasade.

Stort manfall blev det i standard-klassen där alla tre toppförarna försvann. Roger Johansson, Trollhättan, åkte bäst så länge han var med, men han rullade med sin Saab på femte sträckan och närmast liggande, Gert Stenborg, Älvbygden vann klassen stort. Kjell Olofssons Saab gick dåligt och när han dessutom åkte på punktering gav han upp. Tord Lindberg, Hällefors, kom över fjärde sträckan men då hade hett stag till bakaxeln gått av. Bra tävling av SMK Eda som kunde dela ut fina priser till alla klasser. De flesta deltagarna kom också runt, ja till och med Christer Rydberg, MK Ratten, som rullade sin Volvo två gånger med några meters mellanrum på sista sträckan.

» Se hela artikeln här

Till Toppen
# # #

1983-09-03Tryck för större bild!
Dubbelt Värmland i JSM
De värmländska rallyförarna vid årets finaltävling i JSM i Örkelljunga gjorde sannerligen en strong avslutning. Detsamma gäller för de flickor som ställde upp i den sista deltävlingen av riksmästerskapet, som i år gått jämsides med JSM.

Det blev dubbelt Värmland i båda avdelningarna, Mats Karlsson, Säffle vann tävlingen totalt med Jerry Åhlin, Team Westom, 11 sekunder bakom sig. Margareta Christensson, Kils MK, vann damernas uppgörelse före Yvonne Hultgren, Säffle MC. Så värmlandsdominansen var överväldigande denna lördagkväll i västra Skåne.
- Det var länge sedan det fungerade så här bra för mig, inte ett enda problem under hela tävlingen berättade lycklige segraren Mats Karlsson. Jag har haft vissa omställningsproblem sen jag gick över från Volvo till Opel, men jag känner att det börjar stämma bättre nu. Skaraborgsnatten till helgen blir en bättre värdemätare.

Tyvärr var Mats Karlsson för sent ute för att komma in på någon av medaljplatserna i JSM i år. Mats låg sjua inför finalen men trots den stronga avslutningen verkade det som om han fått nöjda sig med fjärdeplatsen.
- Får försöka kör till mig de SM poäng som behövs till seedning i SM nästa vecka istället, säger Mats och verkar ordentligt tänd på kommande uppgifter.

Jerry Åhlin, Team Westom som vann den internationella klassen vid JSM förra året, har i år fått inrikta sig på andraplatsen efter omöjlige Mikael Eriksson, Umeå, som inte bara vunnit klassen i sina tre första starttillfällen utan också vunnit tävlingarna totalt.

I Örkelljunga kom han inte till start och då gjorde Jerry Åhlin processen kort med de övriga konkurrenterna som hade chansen på silvret och vann samtidigt som han kört till sig den fina totalplaceringen. Bra gjort också med tanke på att Jerry sedan midsommar varit gipsad med brutet ben och i vecka som gått blivit friskskriven. Fotbollar är inte alltid att leka med.

En tredje värmlänning var med i segerdiskussionerna fram till den femte sträckan. Stig-Olov Walfridson som inte haft någon större lycka med sig i JSM fast han har sot kapacitet, körde dock punktering och tvingades stanna och byta hjul. Tre minuter tappar man inte ostraffat i sådana här sammanhang, så han kom givetvis bort även om han fullföljde.

På den manliga sidan var det bara tre värmlandsförare och lika många damer ställde upp i Örkelljunga. Titti Jern-Andersson, Forshaga, som vann riksmästerskapet förra året blev liksom i de övriga deltävlingarna i år poänglös, nu sedan hon hamnat på taket och brutit efter fjärde sträckan.

Margareta Christenson, Kils MK som hade en teoretisk chans att bli trea i JSM efter redan klara ettan Susanne Kottulinsky och i praktiken klara tvåan Yvonne Hultgren, Säffle, tog sig verkligen samman och gjorde en fin bedrift genom att vinna den avslutande tävlingen. Hon vann den i mycket hård konkurrens med Yvonne Hultgren som förlorade 20 sekunder över de tolv specialsträckorna. I och med att Margareta vann var det också klart att hon skulle bli trea i RM och få sig välförtjänta år. Säffles Yvonne Hultgren har två fria år att se fram emot.

» Se hela artikeln här

Till Toppen

# # #
1983-09-10
Tryck för att läsa hela artikeln!Mats åkte på sparlåga
Mats Jonsson, Forshaga, var den ende föraren som kunde köra SM-finalen i Skaraborgsnatta utan press på sig då han hade sitt SM på det torra i nationella klassen. Mats visade ånyo prov på säkerhet genom att bli bäst av värmlands-förarna. Han blev sexa totalt och tvåa i den nationella klassen, men då fanns det förstås de som var mer motiverade att gasa undan.

I den internationella klassen friskades det på bra och speciellt då av Ola Strömberg, Nora MK, som hela tiden visste att han måste ha Mikael Eriksson, Umeå, bakom sig för att bli mästare i klassen. Omvänt hade Mikael blivit mästare, men nu höll Ola rutinerat undan till mål och vann Skaraborgsnatta totalt.

Tävlingens tre första platser härörde för övrigt från samma klass då Mikael Eriksson och Erik "Eken" Johansson, Huddinge delade placering.

Standardmästare blev för andra gången Arne Allansson, Huddinge MK. Ända fram till den tolfte sträckan av de fjorton, ingående ledde Mats Jonsson sin klass, men så kom Ingvar Carlsson, Nyköping med en start spurt och plockade 14 sekunder på de tre sista sträckorna.

Avåkning
Lars-Erik Torph, Säffle, låg också med och kämpade tills han gjorde en avåkning på SS10. Det tog en halvminut innan han fick upp farten igen och med viss nöd kunde hålla undan för tävlingens största överraskning. Det var Tomas Tideman, SMK Eda som gjorde ett fint jobb bland de oseedade förarna och parkerade närmast Torph i prislistan på fjärde plats, blott tre sekunder från Säffleföraren.

Detta var Tomas första SM-poäng och med hela nio stycken blev han övrig seedad till nästa år.

En annan Eda-förare blev elitseedad för 1984. Standardåkande Owe Olofsson saknade en enda poäng för tävlingen och normalt borde han ha skaffat sig en handfull sådana utan att ta i nämvärt. Men nu kom en punktering på tredje sträckan och efter en och en halv mils körning med tomt bakhjul tappade han en minut på täten. Efter en avåkning senare i tävlingen kom han så småningom i mål på tolfte och sista poängplats. Poängen var räddad med en sekund.

Bror åtta
Inte ens Bror Danielsson var klar att köra bland eliten nästa år före Skaraborgs-natta, men det ordnade han nu med åttonde plats i internationella klassen. Bror och Sören Nilsson som utgick efter två sträckor, har inte fått några fullträffar i år. Jerry Åhlin, Team Westom, attackerade bra tills han försvann på SS9. Stig-Olov Walfridson, Ingemar Widén, Göran Fredriksson, Leif Fahlander, Mats Persson, Åke Wickström och Jan Lantz, var andra värmlänningar som bröt tävlingen. Hem med SM-poäng kom också Sven-Inge Neby, Jan-Olof Olsson och Mats Karlsson så framgångarna var som vanligt blandade i SM.

» Se hela artikeln här

Till Toppen
# # #
1983-09-24
Tryck för att läsa hela artikeln!Välsvetsad seger, Torph!
När Lars-Erik Torph, Säffle MC, rallytävlar i Laxå brukar han få ett svetsaggregat med sig hem. Så också i lördags när han vann Laxå-knixen i överlägsen stil.
- "Det är sällan en rallytävling går ihop ekonomiskt, men den här gången klarade vi oss tack vare det fina priset" säger co-drivern Jan Svanström.

Tomas Nordqvist, SMK Trollhättan, försökte bjuda motstånd men åkte av lite lätt på tredje sträckan och kom ohjälpligt på efterkälken, dock inte värre än att han kunde knipa andraplatsen, 20 sekunder före Sven-Inge Neby, MK Ratten.

Lars-Erik Torph hade redan före den tredje sträckan en ledning med fem sekunder före Nordqvist och oavsett hans geografiska visit hade nog juniormästaren från Säffle vunnit.
- "Det var nog ingen fara för vår seger, vi vann ju med 24 sekunder och han tappade 14 mot oss på SS3" berättar Svanström. "Allt gick perfekt för oss hela vägen så det var en ganska odramatisk seger".

De tre första sträckorna sållade en hel del i startfältet, Bo Nordin, Hallsberg, som lurat Torph på segern i Karlskoga under sommaren fick ge sig liksom Säffles Mats Karlsson som åkta av och knäckte en bärarm. Stig-Olov Walfridson, MK Ratten, Fick bryta i början på tredje sträckan sedan han försökt ta sig fram på taket.

» Se hela artikeln här

Till Toppen
# # #
1983-12-10
Tryck för att läsa hela artikeln!Ännu en seger för Neby
Sven-Inge Neby, Ratten, har haft en lyckad rallysäsong. Eftersom denna ännu inte är till ända kunde han späda på med en ny seger när Forshaga MC genomförde sin Ullerudsdans.

Efter att ha tagit stryk av klubbkamraten Stig-Olov Walfridson på första sträckan med en sekund lämnade han konkurrenterna långt efter sig och då speciellt konkurrenterna i sin egen klass som inte alls hängde med.

Standardåkande Owe Olofsson, Eda, gjorde väl närmast dagens prestation när han med klar marginal tog andraplatsen. Visserligen slagen med 30 sekunder av Neby, men hela 40 före förhandsfavoriterna Morgan Carlsson, Filipstad.

Starkt inledande Walfridson tappade kraftigt efter första sträckan och stannade först på femte plats!

Morgan Carlsson hade fullt upp med att hålla reda på Tomas Tidemand men fick ett litet andrum när Tideman tappade 10-talet sekunder på SS3. Han tog in mycket på de tre återstående sträckorna men det fattades två sekunder i mål.

Neby stod som ensam segrare på fyra av de sex sträckorna, delade en med Tideman och den återstående vann Walfridson.

» Se hela artikeln här

Till Toppen
# # #
1984-02-18
Tryck för att läsa hela artikeln!Änu bäddar Torph för tredje raka
Nu ser det ut som Lars-Erik Torph från Säffle kommer att ta sitt tredje raka juniormästerskap i rally. Inte heller i den andra deltävlingen som arrangerades av Stockholms-klubbarna Botkyrka och Huddinge, lyckades någon hindra säffleföraren från att ta sin andra raka delseger.

Lars-Erik var den här gången totalt överlägsen, vann samtliga sju specialsträckor. Tidsdifferensen blev hela 2,15 före Peter Friberg, Ludvika, som vann internationella klassen i en Saab Turbo.

Torph trivdes mycket bra på de isiga vägarna och den här gången hade man inga problem med däckval. Han var heller aldrig hotad utan vann alla sträckor med betryggande marginal.

I den nationella klassen blev det dubbelt värmländskt i topp då det äntligen lyckades bra för Stig-Olov Walfridson, MK Ratten. En hyfsad placering till så har nog torsbyföraren god chans att bli tvåa efter Torph, för att möjligen kunna ta över nästa år när Säffleföraren blivit för gammal för JSM.

Walfridson var drygt tre minuter efter Torph och totalt räckte det till femteplats. Håkan Eriksson, Vansbro, som vunnit standardklassen i båda deltävlingarna var några sekunder före i fjärde plats.

I tjejernas riksmästerskap började det olyckligt för två av värmländskorna, Titti Jern-Andersson, Forshaga och Yvonne Hultgren, Säffle, som båda åkte av på första sträckan.

Titti tappade med 3,40 på vinnande Susanne Kottulinsky, Huddinge, men hade i övrigt slagit henne på fem av de sju sträckorna. I mål var Titti femma 45 sekunder bakom Margareta Christenson, Kil vann både första och andra sträckan i standardklassen, men fick problem och tvingades bryta.

» Se hela artikeln med resultaten här

Till Toppen
# # #
1984-02-25
Tryck för att läsa hela artikeln!Neby som väntat
Sven-Inge Neby, MK Ratten, motsvarade helt förväntningarna vid Munkfors minirally Snabb-Isen. Volvoföraren släppte aldrig de yngre förmågorna Jerry Åhlin och Stig-Olov Walfridsson in på sig utan såg till att han vann samtliga fyra specialsträckor. Jerry och Stig-Olov Walfridson hade en tät uppgörelse som Jerry avgjorde på sista sträckan.

Göran Fredrikson, Kils MK, tycks vara den som lyckats bäst med sin Volvo Turbo av värmlänningarna. Han åker fort mellan snöskottningarna. Han var närmast Neby på första sträckan, men blev tyvärr stående på andra sträckan för lång tid.

I standardklassen blev det överlägsen seger för Leif Salander, Storfors. Han hade även slagit Rune Larsson, MK Ratten på de två första sträckorna innan denne rullade och bröt på SS3.

» Se hela artikeln med resultaten här

Till Toppen
# # #
1984-03-11
Tryck för att läsa hela artikeln!Jordell vinner i Quatron - Stecka vinner klassen
Jan Jordell, Team Westom tog sin första totalseger med nya Audi 50 Quatro på Vassjöns is i Torsby under söndagen. Att de fyrhjulsdrivna bilarna skulle klara sig bra i det här annorlunda minirallyt var de flesta ense om. Det blev också två Audi i topp då norske Johnny Nyengen säkrade andra platsen bakom Jordell.

Inför den fjärde och sista sträckan ledde Jordell tävlingen med fem sekunder men Nyengen tog igen tre på den allra sista så marginalen stannade vid ynkliga två sekunder.

Bakom de två Audi-bilarna hade de båda standardförarna Owe Olofsson, Eda och Rune Larsson, MK Ratten en bra duell. Owe plockade tre sekunder per sträcka på de tre första medan Rune tilläts köra lika på den sista. Owe tog därmed tredjeplatsen totalt, nitton sekunder från segrande Jordell. Bra gjort i kampen med de fyrhjulsdrivna.

I den nationella klassen gick det inte riktigt lika fort, frånsett Jan-Olof Olssons starka körning på första, tredje och fjärde sträckan. Han var totalsnabbast på de avsnitten, men satt dessvärre fast i plogkanten på sträcka två i mer än 2,5 minuter och förlorade därmed sannolikt segern i tävlingen.

Stig-Olov Walfridson, MK Ratten och B-föraren Tommy Söderberg, Kil hade exakt samma sluttid och delade femteplatsen totalt. Till de snabbaste ekipagen hörde också Christer Towestam, MK Ratten som tävlar med den Mazda som Bror Danielsson körde under fjolåret. Han förlorade en viktig halvminut på första sträckan.

» Se hela artikeln med resultaten här

Till Toppen
# # #
1984-xx-xx
Tryck för att läsa hela artikeln!Mats håller stilen - vann Trätäljarundan
Mats Jonsson, Forshaga MC håller stilen. Helt enligt ritningarna tog han en ny rallyseger när Säffle MC:s minirally Olof Trätäljarundan avgjordes med start och mål i grums. Någon direkt lätt uppgift hade nu inte Mats, han var hårt pressad hela tiden och fick ge sitt bästa för att hålla undan för de många konkurrenterna.

Vissa besvär hade Mats att skaka av sig Tomas Norkvist, Trollhättan som tog Forshaga-föraren med 10 sekunder på de tre första sträckorna. Men det bar iväg lite för hastigt när Norkvist på SS4, där han rullade bort sina eventuella segerchanser.

Det var också väntat att Sven-Inge Neby skulle ge Mats det tuffaste motståndet. Torsby-föraren har ju alltid kört bra i Säffles tävlingar och på de 3,5 milen specialsträckor blev han nu 15 sekunder efter. Starkt gjort också av unge Stig-Olov Walfridson att ta tredjeplatsen. Det var de tävlande i den nationella klassen, som hade det bästa tempot och även Karlskogas Mats Persson och Tony Beck, Åmål, höll undan för internationella klassens segrare. Den klassegern tog nu Tomas Tideman, Eda, med några minuter tillgodo på Arvikaföraren Lennart Haglund. Det var med andra ord en lyckad tävlingsdebut i den fyrhjulsdrivna Audin för Tideman, vars nästa uppgift blir att ta minst två SM-poäng i Jönköping kommande helg.

Ramlade av
Ett par av Tidemans svåraste konkurrenter ramlade av vägen. Redan på första sträckan var det färdigkört för de båda Kil-förarna Göran Fredriksson och Sven-Olof Kvarnlöf.

En helt färsk juniormästare kom till start i Trätäljarundan, Håkan Eriksson, Vansbro. Han grejade också klassegern före MK Rattens Rune Larsson. Leif Sallander, Filipstad hade ställt siktet lite för högt den här gången och rullade på första och andra sträckan, men kämpade ända till målet. Tävlingen lämnade för övrigt mycket skrot efter sig och det gallrades hårt bland B- och C-förare, som i många fall körde över sin kapacitet på de toppenfina rallyvägarna.

» Se hela artikeln med resultaten här

Till Toppen
# # #
Tryck för att läsa hela artikeln!1985-01-10
Tre i blågult -
och med varsin ny maskin ska det blir rallyfram-gångar
Tre värmlänningar i rallylandslaget, alla i varsin ny bil.
* Stig-Olov Walfridson, MK Ratten, debuterade i sin nya Volvo 240 turbo i Bergslagsrallyt

* Lars-Erik Thorp, Säffle, debuterade i sin fabriks-Golf till helgen som förare i Säffle/Åmåls JSM-rally.

* Jerry Åhlin, Team Westom, får vänta till sensommaren innan det blir debut i en framhjulsdriven Opel Kadett GSI.

De värmländska landslagsmännen går en intressant säsong till mötes. Ny satsning, nytt material. Intressantare kan det knappast bli.

Stig-Olov Walfridson märkte av den ökande effekten - när 300 "hästar" trimmade tävlingsavdelningen i Göteborg - under Bergslagsrallyt.
- "Bakändan blev en meter kortare. I fjol bröt jag två av 28 tävlingar. Nu har jag brutit den enda jag har kört i år, inget gott tecken" skrattar Stig-Olov, men låter inte särskilt oroad.

Minstingen Walfridson fortsätter årets tävlingssatsning med Säffles JSM-rallyt i helgen. Därefter väntar debut i Svenska Rallyt där han tidigare bara sett storebröderna Per-Inge och Lars-Erik susa fram tidigare.

Födelsedagspresent
Lars-Erik Thorp får hem sin fabriks-Golf först i morgon, en lämplig födelsedagspresent till sin 24-årsdag. Mekaniker Lars Byfeldt och kartläsare Jan Svanström är för närvarande på hemväg från Hannover med bilen.
- "Sedan får jag för första gången testa att köra framhjulsdrivet i en tävling" suckar Lars-Erik mes spänning i rösten:

Svenska V.A.G och tyska VW Autosport har försäkrat Thorp om bästa tänkbara experthjälp i hans första rejäla test med fabriksbilen. I Säffle får Thorp fd Golf-proffset Kalle Grundel - numer i Peugeot - som kartläsare.
- "En utmärkt lärare, han får hjälpa mig att vänsterbromsa".

Till Svenska Rallyt där tyska VW Autosport helt backar upp värmlänningen får Thorp minst två tyska mekaniker till hjälp.

Kul avslutning
Jerry Åhlin får inleda säsongen med sin alltmer "förbrukade" bakhjulsdrvina Ascona. Men fram mot sommaren blir det intressantare.
- "Jag har blivit lovad att få åka de två sista SM-delävlingarna i en Kadett GSI" avslöjar Jerry.

När Lars-Erik Thorp backade ur Opel Team Sweden öppnade sig plötsligt möjligheten för Jerry. En ny Kadett ska byggas i karlstad med sikt på säsongen 1986. Bilen ska i år testas av både Mats Jonsson och Jerry Åhlin.
- "Jag är inte ny medlem i teamet, men jag har fått ökat stöd av Opel" förtydligar Jerry.

Förutom Jerry Åhlin satsar Opel en viss summa pengar också på Lotta Lundqvist, Rimo, utöver de tre som redan ingår i Opel Team Sweden, Mats Jonsson, Björn "Nalle" Johansson och Kenneth Eriksson.
- "Min för hoppning är att det ska finnas en plats över i teamet 1986" säger Jerry. "Men då måste jag prestera resultat i år och framförallt lära mig köra framhjuldrivet. Det blir nytt för mig".

» Se hela artikeln i VF

Till Toppen
# # #
Tryck för att läsa hela artikeln!1985-02-14
Blågula gossar
Svenska Rallyts första "Eldprovet"
Anders Kulläng och hans stolta landslag.

Svenska Rallyt blir första "eldprovet" i årets satsning.
- "Vi stirrar oss inte blinda på vilka placeringar grabbarna uppnår. Det viktigaste är att alla lär sig rutinerna i ett VM-rally, säger förbundskapten Kulläng.

Det ska inte gå någon obemärkt förbi att vi har ett landslag i rally. Aldrig tidigare har Svenska Bilsportförbundet skött marknadsföringen av juniorlandslaget bättre. En stor trailer kommer att stå parkerad på Stora Torget i Karlstad under tävlingsdagarna. Där ska det gå att få resultat och annan information. En landslagsbuss kommer att cirkulera runt längs vägarna i Värmland. Samtliga åtta tävlingsbilar är lackade i landslagsfärgerna, blått och guld.

Spindeln i nätet - Anders Kulläng kommer själv att finnas till hands lite varstans för att stötta och hjälpa sina adepter.
- "Det sponsorpengar vi dragit in har också gått till den här marknadsföringsbiten" säger Anders Kulläng. I år kan samtliga landslagsmedlemmar utom Tomas Jansson som inte hr någon klassad bil, finansiera sina starter med hjälp av egna sponsorer, Svenska Bilsportförbundet står bara för startavgifterna.

Anders Kulläng har kallat samman sina landslagsmän med jämna mellanrum. Sista genomgången sker idag.
- "Vi ska lägga upp serviceplanen så den passar oss alla". Arbetsuppgifterna har Anders Kulläng fördelat ut.
- "Lars-Erik Thorp och Jan Svanström har fixat noter till samtliga medlemmar. Jerry Åhlin har kontaktat markägare längs rallyvägen där vi fått serviceplatser."

Som ni förstår har förberedelserna varit omfattande.
- "Jag har planerat säsongen sedan RAC-rallyt slutade i höstas" suckar Kulläng "Det har varit jobb både dag och natt".

I sina kurser har Kulläng framförallt tryckt på värdet av att lära sig köra efter noter.
- "Jag vill att de här killarna ska lära in systemet grundligt under det här VM-rallyt. Det är bättre att fullständigt köra efter noter än att memorera in rallysträckorna i huvudet. när vi kommer utomlands och tävlar finns det inte tid för annat än att snabbt skriva noter. Då måste det fungera".

För tredje året i följd möts de svenska och engelska juniorlandslagen i Svenska Rallyt. Sverige ställer upp med två lag, eftersom åtta blågula ekipage kommer till start.
- "Det är ingen skillnad på lagen, det handlar alltså inte om något A- eller B-lag" poängterar Anders Kulläng.

Här är laguppställningen för landslagen:
Sverige 1: Lars-Erik Torph, Säffle, Pär Lundell, Enköping, Bo Sandin, Teknis MC, Henrik Morin, Norrbottens MK.

Sverige 2: Jerry Åhlin, Team Westom, Håkan Eriksson, Vansbro, Lars Lundqvist, Märsta, Stig-Olov Walfridson, Ratten.

England: David Llewellin, Marc Lovell, Simon Davidson, Stuart Nicholls.

» Se hela artikeln i VF

Till Toppen
# # #
Tryck för att läsa hela artikeln!1985-02-14
MK Ratten största klubb i rallyt
MK Ratten i Torsby är största värmlandsklubb vad gäller antalet tävlingsekipage i Svenska Rallyt. Fem besättningar från Torsbyklubben kommer att starta från Stora torget i Karlstad fredag förmiddag.

Först och främst är det rutinerade paret Lars-Erik Walfridson/Lars Bäckman som varit med i de här sammanhangen tidigare som definitivt skall raknas med till de största värmländska hoppen i rallyt.

För de övriga är det premiär och målsättningarna inte fullt så avancerade. Det är de yngre förmågorna i klubben som ska prova på VM-rallyts strapatser.

Den yngste av bröderna Walfridson, Stig-Olov, har i år nominerats till det svenska juniorlandslaget och detta blir hans första uppdrag. Stig-Olov, som det här året byggt om sin Volvo till turbo, har tidigare i år kört två JSM-tävlingar med två sjätteplatser som resultat.

Bröder Walfridson tycks ändå vara de förare som är bäst rustade att möta de 164 milen. 70-talet däck var har Lars-Erik och Stig-Olov att tillgå. De flesta köpte de direkt efter fjolårets rally när det framgångsrika Audi-stallet bjöd ut sina däck till försäljning.
- "Det var en fin vinter förra året och det märks knappt att däcken är använda. Dessutom sliter ju inte de fyrhjulsdrivna bilarna så hårt på däcken, så det mesta är i nyskick".

Det största problemet har varit att skaka fram fälgar, men jag har lånat från Frankrike, berättar Lars-Erik medan Stig-Olov har byggt om en massa fälgar för rätt passform.

På bröderna Walfridson ställs det vissa krav. Resurserna ligger på ett annat plan där. De tre övriga Ratten-ekipagen är väl mest med för att bli en erfarenhet rikare. Det är ju trots allt något alldeles speciellt med Svenska Rallyt.

Den lovande junioren Anders Rådström som fått startnummer 88, har alla möjligheter att konkurrera om en fin placering i klass 5, grupp A under 1300cc.

Arne Allansson tycks var enda oöverstigliga hindret. Sannolikt blir det värre både för Anders Hedström och Bengt Sjöman som har större delen av svenska Grupp A-eliten att tampas med.

» Se hela artikeln i NWT

Till Toppen
 
 
 
 
 
« Tillbaka Stig-Olov
« Släkten är värst
 
 
 
 
 
 
 
 
Artiklar och mer info:
» Med en krasch på gården startade rallykarriären
» Stecka gasar mot toppen
Steckas karriär från start till nu.
« Tidningsklipp
Här bygger vi på med gamla tidningsklipp
 
 

Maila Stig-Olov Maila Maria